Modelul celor patru si respectiv sapte P este unul dintre variantele de marketing mix cele mai citate in teoria de marketing. In acelasi timp, ramane cel mai utilizat instrument in practica de toate zilele. Un studiu recent al Chartered Institute of Marketing (CIM,) cea mai mare asociatie a profesionistilor de marketing din Europa, il situeaza pe primul loc ca frecventa de utilizare intre instrumentele consacrate de marketing.

Modelul clasic al mixul traditional de marketing era restrans la cei patru P traditionali: produs, pret, promovare si plasare ( distributie). Dezvoltarea marketingului serviciilor a impus extinderea celor patru P cu scopul de a acoperi si alte componente vitale pentru livrarea coerenta a serviciilor: oamenii sau mijloacele de interactiune cu compania implicate, locul tranzactiei dar si procesele vitale pentru a onora promisiunea brandului, produsului sau serviciului. In consecinta, s-au adaugat inca trei P: personalul (incluzand si interactiunea online), procesul si proba (physical evidence).

In ce fel afecteaza marketingul online cei 7 P ai marketingului traditional offline? Care este impactul noilor tehnologii asupra marketingului traditional? Care sunt provocarile marketerilor pentru a combina eficient si a intregra functional activitatile online cu cele offline? Ca si in marketingul serviciilor, sunt cel putin trei arii cheie ale mixului de marketing afectate puternic de impactul tehnologiilor digitale: promisiunea produsului sau serviciului, canalele si experienta perceputa de clienti ( customer evidence).

Care sunt intrebarile cheie referitoare la cei sapte 7P pentru mixul de marketing online?

1. Produsul (Product) Exista oportunitati pentru modificarea sau extinderea produselor de baza online? Exista oportunitati de dezvoltare de servicii sau produse exclusiv online?
2. Pretul (Price) In mediul online exista o transparenta crescuta legata de pret si o presiune pentru scaderea preturilor sau abordarea unor noi modele de stabilire a acestuia. Exista de pilda, site-uri care compara preturi, gen price.ro. Ce decizii legate de politica de pret se impun? Ce metode de plata? Ce politici de discount pentru furnizorii sau vanzarea online in asa fel incat sa nu afecteze eficienta celor deja in functie?
3. Plasarea(Place)Mediul digital si noile tehnoligii aduc noi canale de distributie dar si noi combinatii ale acestora. Care sunt canalele adecvate? Vanzare online? Pe mobil?
4. Promovarea (Promotion) Marketingul digital permite noi metode de comunicare, asigura noi puncte de contact cu consumatorii si creeaza noi posibilitati de management al relatiilor. In acelasi timp, o coordonare deficitara a canalelor online, poate compromite reputatia companiei. Care sunt canalele cu care trebuie completata promovarea traditionala? Care dintre obiectivele de comunicare si promovare pot fi indeplinite partial sau integral prin online?
5. Personalul (People) In ce fel se modifica rolul personalului? Ce decizii se impun pentru un management eficient al experientei consumatorului inca de la primul contact online? Cum se pot integra online si activitatile legate de customer service?
6. PROCESUL (Process) Cum ar trebui restructurata organizatia si si arhitectura canalelor de comunicare pentru marketing online? Ce noi responsabilitati, functii si joburi noi se impun si cine le preia?
7. PROBA (Physical evidence) Cum gestionam experienta a consumatorului prin intermediul website-ului sau al comunicarii digitale?

Aplicarea unui model coerent de mix de marketing si promovare este vitala pentru planificarea si coordonarea eficienta a oricarui unui plan de marketing. Pentru mediul online, acoperirea tuturor celor sapte componente ale mixului cu focus pe livrarea promisiunii brandului si a experientei percepute de clienti este obligatorie.

Articol preluat de pe www.institutuldemarketing.ro